Att välja ridskola, del 2

För en tid sedan skrev jag en checklista för dig som ska välja ridskola. Jag lovade även att berätta varför jag har bytt ridskola under mitt första år och varför, samt en lite utvärdering av de ridskolor jag provat på.

I december förra året startade min ridsaga med att jag fick en termin ridlektioner i födelsedagspresent av min sambo (världens bästa present och världens bästa sambo för övrigt!). Han hade preliminärbokat in mig på en ridskola långt från stan men eftersom vi inte hade bil då och kommunikationerna dit var dåliga valde jag att försöka hitta en annan ridskola, närmre vårt hem. Jag googlade, mejlade och ringde runt till alla ridskolor inom 40 minuters avstånd. Nästan inga hade nybörjargrupper för vuxna (från nivå 0 alltså) och de som hade det var fullbokade med lång kö. Men så fanns det en plats på en av de ridskolor som finns i Stockholm city (city och city, men det räknas till innerstaden i alla fall) och det blev där jag började.

Efter en tid där kände jag att jag satt fast, vi kom inte framåt och jag kände att det saknades engagemang och intresse i att ta oss vidare. Det är en högst personlig åsikt, för jag vet att de andra i min grupp var nöjda som det var – men för mig som hade lite högre ambitioner – kändes det inte som ett alternativ att stanna kvar. Det var också annat som spelade in, som en väldigt sen ridtid och att hästarna hade mycket begränsade möjligheter att gå ute.

Här följer en utvärdering av de tre ridskolor jag provat och varför och hur jag hamnade där jag gjorde. Varje ridskola representeras av ett fantastiskt halvblodssto – dessa hästar alltså – vilka hjältar!

* * *

wpid-140118_7_b.JPG

RIDSKOLAN I STAN
+ enkelt och nära att ta sig till
+ hästarna (och ponnys) står i stora boxar
– dyrt (380 kr/60 min)
– mycket begränsad utevistelse
– hästarna reds inte tillräckligt mycket/ofta av duktiga ryttare
– lektionstiden (kl 21-22) var sen och som sista lektion fick vi ofta börja för sent men sluta i tid (alltså färre minuter ridtid än vi betalat för)
– mörkt ridhus
– inga ambitioner/planer för varken grupp eller på individuell nivå

* * *

En kompis hade precis bytt ridskola till en stor och välkänd anläggning utanför stan. Där fick jag möjlighet att provrida och efter två gånger där bytte jag. Här var hästarna bättre utbildade (eller bättre ridna) och jag utvecklades snabbare. Men allt har sina plus och minus och jag vart fortfarande öppen för andra alternativ.

* * *

20140309-120118.jpg

DEN STORA RIDSKOLAN

+ stor och fin anläggning
+ god möjlighet till utevistelse för hästarna
+ fint ridhus
+ välridna hästar
– hästar och ponnys står i spiltor
– mycket stök och spring i stallet (= synd om hästarna)
– dyrt (350 kr/60 min)
– långt från stan

* * *

En tjej i min grupp red dubbelt, på ”vår” ridskola och på en annan, på andra sidan av stan. Hon tyckte att de höll samma standard men med två stora skillnader – ett tydligare fokus på mål för varje grupp/nivå och ett betydligt billigare pris på den ”andra” ridskolan. Den här ridskolan drivs helt och håller ideellt. Jag har provridit där två gånger och det krävs mer än så för att kunna avgöra vad jag tycker om ridskolan. Men – nu har jag i alla fall bokat in mig där inför vårterminen och jag hoppas och tror att det kommer bli bra.

* * *

IMG_6338
DEN IDEELLA RIDSKOLAN
+ fint ridhus med servering
+ trevliga hästar
+ hästarna står i box
+ möjlighet till utevistelse
+ billigt (200 kr/45 min)
+ tydliga mål för samtliga grupper
– små hagar
– ponnys står i spiltor
– långt från stan

* * *

*Jag har valt att inte skriva ut namnen på ridskolorna/anläggningarna då jag inte tycker att det är relevant för blogginlägget. Det är viktigt att påpeka att det här är mina personliga åsikter, vad jag tycker är bra kan någon annan tycka är dåligt och tvärtom. Vi värderar alla olika saker efter våra egna mått och det här speglar min bild.

Om du söker ridskola i Stockholm och vill veta vilka jag har besökt och vad jag tycker om dem kan du kontakta mig på ryttarlivet@gmail.com. 

4 reaktioner till “Att välja ridskola, del 2

 1. Hej!
  Läser ofta här men tror aldrig jag har kommenterat tidigare. Så kul att ser hur motiverad du är och hur du kämpar på. Så himla inspirerande!
  Har själv vuxit upp i stallet, eller i alla fran från ca 12 år tills att jag flyttade utomlands vid 23. Har sen haft en låååååångt uppehåll och rider nu från och till på en ridskola i Warszawa. Har som mål att få till en lektion i veckan den här terminen (krävs lite planering med 2 små barn och en man som jobbar alldeles för mycket).
  Ville väl egentligen bara tacka för en välskriven och intressant blogg. Och lägg inte ner ridningen!

  Gilla

  1. Åh vad glad jag blir Lisa för din kommentar! TACK! Det låter väl som ett rimligt mål för dig och vad härligt att du ser till att prioritera lite egentid, det vinner hela familjen på i längden tror jag! Och snart kanske barnen blir hästtokiga också? 🙂 Önskar dig all lycka med ridningen i Warszawa! Förresten, har hört att man kan åka på ridläger/kurs till Polen, är det något du kan rekommendera? Kram!

   Gilla

   1. Tack!
    Jag skulle absolut åkt på ridläger till Polen. Men så har jag ju bott här i 4.5år. Klubben som jag rider på är bra och håller hög standard men tror det satsas mer på ponnyer och juniorer. Instruktörerna är ok, lite svårt att jämföra då jag inte ridit i Sverige sen… -99! Men jag minns det som om instruktörerna var mer ”på” på min svenska klubb men så hade vi också en helt annan relation då jag spenderade typ all ledig tid där och tävlade på ridskolehästar.
    Polen har en massa fina ställen och härlig natur. Och så är det billigt vilket alltid är ett plus.
    Googa på SKJ Poland Park i Warszawa så hittar du ”min” klubb. Finns även på FB där de lägger upp videos från träningar etc.
    Förresten, har aldrig varit fler är 5 pers i samma grupp vilket är ett stort plus.

    Är förövrigt väldigt nyfiken på vad du arbetar med? Kram!

    Gilla

   2. Hmmm kanske ska kolla in det där! Känner du till någon riktigt bra anläggning (trevliga hästar och duktiga instruktörer) med kursupplägg (typ en weekend)? 🙂 Jag är marknadsansvarig för Sverige på ett stort globalt bolag. Kram!

    Gilla

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close