Att välja ridskola (ridskoleval for dummies)

Denise bad mig för en tid sedan att skriva ett inlägg om de olika ridskolor jag har ridit på nu under detta första år i sadeln. Jag har ju provat mig fram kan man säga och jag är inte helt säker att jag har hittat ”hem” än, men man lär sig vad man gillar och vad man kanske inte tycker är så viktigt.

isabella
Den här bilden togs en av de första gångerna jag var på ridskolan. Finaste Bettan!

För att inte tråka ut er med jordens längsta blogginlägg så delar jag upp det här ämnet i två delar. Här med första delen: Hur man väljer ridskola. I nästa del beskriver jag de tre ridskolorna jag ridit på med för- och nackdelar. Redo? Nu kör vi!

Vad ska man tänka på när man väljer ridskola?

När jag började i december förra året var min prio 1 att ridskolan skulle ligga nära, så att det inte blev ett halvdagsprojekt att rida. Nu, snart ett år senare är min första prio att hästarna har det bra och då menar jag att de har tillgång till bra utevistelse (varje dag), att de ser ut att må bra (både till det yttre och inre), att de har det rent och fint och att de är villiga att ridas. Det kan ju låta självklart men det är det faktiskt inte. Sedan är det väldigt subjektivt så klart och jag dömer ingen som rider på den ena eller andra ridskolan. Så här tycker jag i alla fall att man ska förbereda sig inför sitt ridskoleval:

Ryttarlivets checklista inför ridskolevalet:

1. Fundera på och skriv ner vad som är viktigast för dig: hästarna, instruktörerna, läget, priset, etc? Vad är ”måsten” av ovan och vad kan jag vara mer flexibel med?
3. Fundera på om det är något du absolut INTE kan tänka dig på din framtida ridskola?
4. Sök efter godkända ridskolor i din närhet via Svenska Ridsportförbundet
5. Ring! Ja, det kan vara läskigt men hemsidorna är så himla dåliga. Ring och ställ alla frågor du har.
6. Besök. Åk dit och titta, anmäld eller oanmäld. Jag åkte förbi en ridskola i stan som ag pratat med på telefon och kände direkt när jag kom dit att stället inte var för mig. Det var tyvärr en trist attityd där, ingen som hälsade eller ens tittade på mig. Jag fick kalla kårar och gick därifrån. Amäl dig inte utan att ha varit på plats!
7. Boka en provridning. Alla ridskolor jag har pratat med har erbjudit provridning 1 till 2 gånger (ibland utan kostnad, ibland får man betala vanlig lektionskostnad). Självklart ska du provrida innan du bestämmer dig.
8. Kom i tid. Var på plats minst en timme innan lektionens början. Då hinner du bekanta dig lite med stallet och kanske någon/några ur personalen eller andra elever. Du har god tid på dig att göra iordning din häst (och leta upp alla prylar du behöver).
9. Dags att bestämma dig. Känn efter i magen – trivs du här? Kan du pricka av ”måste-listan”? Är hästarna fina, stallet trevligt, personalen hjälpsam, instruktören proffsig…? Ja? Go for it!

Ska du börja rida? Står du i ett ridskoleval? Hjälpte inte checklistan? Fråga på – jag svarar så gott jag kan! 🙂 Berätta gärna om hur det går för dig och hur du tänkte/tänker vid ridskoleval!

Annons

10 reaktioner till “Att välja ridskola (ridskoleval for dummies)

 1. Skönt att höra att du trots att du inte hållit på så jättelänge har bra koll på hästhållning och tar med det som en viktig punkt. Känns som att du har bra koll 🙂
  Många har inte det tänket och därför så kommer vissa ridskolor undan med undermålig hästhållning för att folk inte vet bättre. Många (inte bara ridskolor, utan även privata stall) har som argument att de inte har tillräckligt med mark för att kunna ha ordetliga hagar. För mig är det inte en godtagbar ursäkt. Då får man helt enkelt anpassa hästantalet till den marken man har. Detta blir självklart svårare i storstäder, men jag tycker inte att det är hästarnas problem. Tycker inte de ska lida för vårt nöjes skull.
  Jag tycker också man ska se lite till hur mycket hästarna går varje dag. Hästar har inget problem att jobba flera timmar om dagen, tvärt om… Ta skogshästarna, de jobbar många timmar varje dag, men detta kan inte jämföras mot att gå varv efter varv i ett ridhus med en obalanserad ryttare på ryggen som hästen ska spänna sig för balansera upp.
  Hästarna ska även ha förutsättningarna för att kunna utföra de uppgifter som krävs av dem. Ibland ser man stora tunga hästar som går med skarpa bett och ska försöka hoppa hinder som dom inte alls har fysiken för. Nu kan det säkert vara svårt att se om utrustningen är bra anpassad om man inte har hållit på så länge, men man kan börja och titta på betten. Jag tycker inte att nybörjare ska rida men någon form av hissbett eller hävstångsbett. Det är svårt att rida med såna bett och det är något som kommer med erfarenhet och många timmar i sadeln.

  Jag hjälper till med lite olika saker på en ridskola, och där har vi börjat fundera på om vi skulle kunna ha hästarna mer på lösdrift. På så sätt kan de gå ute i flock och få ”vara hästar” och inte bara stå i en spilta och vänta på ingenting den tiden de inte används. Det sparar också in en hel del på personalen som får lite mindre arbetsbörda.

  Tycker också att hästarna ska ha tillgång till en equiterapeut någon gång om året, det sparar mycket på hästarna och även på ekonomin eftersom det blir mindre hästar som blir stående pga hältor och liknande.

  Oj förlåt för massa åsikter… Går igång på det här med hästhållning 😉

  Gilla

  1. Det är ju superkul med åsikter – skriv av dig bara! 🙂

   Jag håller med, jag skulle önska att alla ridskolor såg till hästarnas bästa men som jag skrev i en annan kommentar så är det nog ett tufft jobb att driva ridskola. Men det finns ju massor av exempel på ridskolor som har en fantastisk hästhållning – så omöjligt är det inte!

   Intressant det där med lösdrift… Jag tror definitivt hästarna skulle må bra av det. Men ska de gå ute där de dagar de inte rids då eller alla dagar? Vem ska hämta in dem och släppa ut dem före/efter lektionerna i så fall – eleverna eller personal?

   Gilla

   1. Ja tyvärr är det oftast ekonomin som styr ridskolornas val, och då går det ju ut över hästarna i första hand.
    Vi är bara i funderarstadiet ännu, men förhoppningen är att hästarna ska gå ute från kvällen, hela natten och dagen tills mitt på dagen när lektionerna börjar, och de hästar som inte ska gå alls, får vara ute hela dygnet. Det finns otroligt mycket detaljer man måste lösa med detta. Vi har bara börjat titta lite på möjligheterna med det och tror att man kan få ekonomiskt vinning av det, men framför allt skulle hästarna få en otrolig vinning av det, vilket är det primära.

    Gilla

 2. Jag trivs bra på min ridskola. Det är en känd ridskola och en etablerad klubb som bla Tyra Sjöstedt tävlar för. Det var ju även där jag började rida som barn och har mer eller midre växt upp i stallet där. Men det jag skulle komma till är att många inte kan välja ridskola för det finns kanske bara en på orten där man bor. Däremot har man ju som KUND, vilket man faktiskt är, rätt att ställa krav. Våga säga till om du upplever att något är fel. Det finns ganska tydliga regler för hästhållning och om dom inte följs så kan man ju alltid anmäla till Jordbruksverket.

  Gilla

  1. Det har du ju rätt i, här finns det så många ridskolor att jag inte har tänkt på att det för andra kanske bara finns en att välja på. Eller, det blir ju inte ens ett val då. Men jag tror ändå att man kan följa checklistan för att stämma av att allt känns ok 🙂

   Vad kul att du trivs så bra på din ridskola, det är ju superviktigt!

   Gilla

 3. Riktigt bra inlägg! Så bra att du faktiskt prioriterar hur hästarna har det, om man har möjlighet att göra det så borde man göra det 🙂 Dessutom tycker jag att du kom med ett riktigt bra förslag – besök ridskolan oanmäld. Då ser man direkt hur stämningen är 🙂

  Gilla

  1. Ja, jag tycker det är bra att besöka stallet/ridskolan innan om man har möjlighet. Kul att du gillade inlägget 🙂

   Gilla

 4. Så bra inlägg!
  För mig är det också viktigast hur hästarna har det och självklart hur bra instruktören är så att man verkligen lär sig något. Tyvärr är det så som du skriver att alla ridskolor inte tänker så mycket på det här med att hästarna ska vara ute så mycket som möjligt. Istället får de stå i en box/spilta och bli sur mot varenda en som försöker komma nära dem 😦 Tråkigt med sådana ridskolor…

  Gilla

  1. Tack! Nej, ibland känns det som att hästarna hanteras mer som maskiner än individer. Det är nog en svår balansgång det där, att driva en business som ska gå runt men som helt bygger på levande djur som kan bli sjuka o.s.v.

   Gilla

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close