Lektion nr 58

Gårdagens lektion försvann i ett swisch! Jag red Glenn igen och hade höga förväntningar. Tyvärr fick jag inte samma känsla på honom den här gången. Han var seg och tung i bakdelen.

Vi skulle öva på skänkelvikningar genom att skritta längs med mittlinjen. Vid X (ridbanans mitt) skulle vi förflytta oss utåt-framåt. De första två varven gick riktigt bra men när vi skulle göra samma övning i skritt så blev det bara sämre och sämre. Istället för att Glenn förflyttade sig åt sidan med en rak kropp så blev det istället en böjning både av honom och mig. Knepigt.

Jag fick råden att dels se till att alltid ha båda sittbenen i, att trycka ner hälarna och att komma ihåg att stötta med ytterskänkeln (jag förde den bort från hästen helt).

Hur tänker ni när ni gör skänkelvikning? Och hur ser/känner ni om det blir rätt när ni inte kan titta i en spegel eller ha någons ögon på er?

Lektionen (som ju bara är 45 minuter) var över i ett kick! Jag börjar känna att 45 minuter är för lite, man hinner knappt komma in i övningen innan det är slut. Men ser kanske bara är jag.

Nu står i alla fall fredagsmys på schemat och imorgon åker jag ut till min favorit – bästa Leon!

Vi hörs då!

7 reaktioner till “Lektion nr 58

 1. Jag brukar dela upp en skänkelvikning i tre delar 🙂 del 1: flytta hästens framdel för min skänkel – när jag känner att hästen flyttar framdelen för min skänkel utan att ramla emot mina ytterhjälper (alltså fortsätter att gå framåt för min ytterskänkel) går jag till del 2 – flytta med hästens bakdel, vilket betyder att jag får flytta min innerskänkel lite bakåt. Då kan jag lätt avgöra hur långt bak min skänkel måste vara för att flytta HELA hästen, inte bara fram-eller bakdelen :). När jag hittat rätt läge att flytta hela hästen sidvärts och hästen även går framåt DÅ börjar jag jobba lite med att även få hästen att jobba lite mera aktivt med bakbenen och slappna av i halsen så att ”formen” blir mer rund. Många hästar vill gärna länga formen/ta upp huvudet iaf i början på skänkelvikningar så därför börjar jag alltid nerifrån, alltså att benen ska göra rätt övning 🙂

  Gillad av 1 person

  1. Tack Elin för superpedagogisk förklaring. Mycket bra!

   Gilla

 2. Isabelle Johansson 7 februari, 2015 — 12:39

  KOM IHÅG ATT OM DU KOMMENTERAR PÅ MIN BLOGG FÅR DU DUBBELT SÅ MYCKET TILLBAKA SÅ OM DU KOMMENTERAR 2 KOMENNTARER FÅR DU 4 TILLBAKA!
  – Snälla hjälp mig med tips är så rädd för och hoppa du får alltid en dubbel kommentar tillbaka!
  mvh Isabellejohaansson.blogg.se

  Gilla

 3. I mina skänkelvikningar känner jag att baken hamnar snett efter. Så då flyttar jag bak mitt ben och det ser såå fult ut 😦 måste träna på det!!

  Gilla

  1. Har också problemet att baken ofta åker ut… Det är inte lätt alltså! Vi får kämpa på bara 🙂

   Gilla

 4. Det är svårt med sidvärtsrörelser, jag jobbar alltid med tränare tills jag får in känslan på just den häste!

  Gilla

  1. Förstår det, man behöver ögon på sig!

   Gilla

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close