Säkerhetsväst vid ridning

edwardojagSedan jag började rida kan jag räkna antalet gånger jag ridit utan väst på mina tio fingrar. Säkerhet för mig är A och O och därför har hjälm och säkerhetsväst varit ett måste från start. Med en pojkvän som hållit på med motorcykelracing som ung så var det inte förhandlingsbart att tumma på kvalitén och därför läste jag på, grävde djupt ner i plånboken och köpte både väst och hjälm som anses vara riktigt bra (och tyvärr även dyra).

Min hjälm, Casco Mistral, har jag skrivit om tidigare här för den som är nyfiken.

När det gäller säkerhetsväst för ryttare (nybörjare eller ej) kommer här mina tips:

Vad ska man tänka på när man köper väst?

 1. Säkerheten: läs på om västen är testad och godkänd. Det finns olika säkerhetsklasser och bestämmelser så läs på vad du tycker är bäst/viktigast.
 2. Passform: västen måste passa DIG, därför måste du prova den före köp (eller ha möjlighet att returnera). Du ska känna dig ”inkapslad” men inte ”instängd”. Det är viktigt att du kan röra på dig ordentligt utan att få skav eller obehag. Västen måste sitta tight, den får inte flytta på sig när du rör dig. Den måste täcka nyckelbenen, revbenen, ryggraden och ner i svanken. Varken för kort eller för lång!

Vad ska du tänka på när du rider med säkerhetsväst?

 • Västen ska bäras så nära kroppen som möjligt (alltså under eventuell jacka, aldrig över jackan!)
 • Västen ska sitta tight – spänn åt den rejält innan du sitter upp och igen efter (precis som du gör med hästens sadelgjord – gör detta till en rutin!).
 • Kolla att inga delar sitter löst eller sticker ut.
 • Du kommer svettas. Mycket. Det går inte att jämföra med att rida utan. Så klä dig tunt och i funktionsmaterial under västen!
 • När vi ändå pratar om svetten: kom ihåg att låta din väst lufta ett par timmar efter ridpasset så att den får torka helt.

Min säkerhetsväst

Säkerhetsvästen jag själv köpte för två år sedan heter Outlyne Airowear Slim. Detta är den svarta varianten, min är navyblå (hade ingen aning om att det fanns flera färger då).

Min väst kostade närmare 3000 kr tror jag. Anledningen att det blev just en Outlyne  var att den ansågs vara bland de bästa/säkraste (då i alla fall) men framför allt så var det den ENDA västen som satt bra på mig. Alltså som dels satt fast, som passade min längd, men som också kändes någorlunda bekväm. En säkerhetsväst gör ju ingen nytta om den är obekväm och du därmed inte använder den.

Jag uppskattade också att det går att ta av tyget och tvätta det. Och såhär i efterhand så är det kanske det bästa med västen för fy sjutton vad äckligt den luktar efter ett par ridpass!

Min recension/omdöme/test av Outlyne Airowear:

Jag har använt min väst i stort sett varenda ridpass, så över 100 gånger (jag har visserligen ”bara” tagit 96 lektioner hittills, men jag red ju Leon en del också) och hur har den påverkats?

Funktionen i sig verkar precis som vanligt. Kardborrarna lika så. Dock har jag antingen blivit smalare eller så har västen ”vidgat sig” så nu är det precis på gränsen att jag får den att sitta så tight som jag vill (kardborrarna är för ”korta”). Meshtyget längst ner har det gått hål i (av ridning, ej av tvätt!) vilket ni kan se på bilden ovan, vilket känns jättetrist. En så dyr väst ska hålla ett par år av daglig användning tycker jag, och jag rider ju bara en gång i veckan. Sammanfattningsvis:

+ hög säkerhetsklass
+ bra passform
+ hög rörlighet jämfört med andra västar
+ avtagbart och tvättbart tyg
+mycket hög justerbarhet genom alla kardborrar (både längd och bredd)
+ mycket bra kvalitet på kardborrar och dragkedja
– högt pris
– hål i meshtyget
– trots att detta är ”slim”-varianten så är den på gränsen till för stor för mig

Slutligen vill jag nämna något, för ni kommer se det på bloggen. De senaste två veckorna har jag ridit UTAN min väst. Det blev så eftersom jag hade slängt tygdelarna i tvättkorgen och inte hunnit med att boka tvättstuga. Så när det väl var dags för lektion så låg västen i smutsiga bitar. Jag bestämde mig för att rida utan. Och jag är lite ledsen att behöva säga detta, men känslan var en helt annan. Nu är just Outlyne kända för att vara de mest följsamma västarna av alla, och den har verkligen en helt annan komfort än de andra jag har provat – men – jag rider bättre utan. Det är sanningen. Visst kan jag röra mig i min Outlyne, men jag rör mig bättre utan. Det är sanningen och jag vill inte ljuga för er. Även igår red jag utan väst och för mig känns det som natt och dag. Jag känner mig otroligt mycket friare och rörligare. Mjukare och mer följsam till hästens rörelser.

Nu har jag därför bestämt mig för att (troligtvis) rida utan väst under dressyrlektioner (när jag alltså rider inomhus, i ett ridhus, under kontrollerade former med ridlärare på plats): Jag kommer fortsätta använda västen när jag rider utomhus, när jag rider själv, när jag rider nya/mer osäkra hästar samt när jag rider markarbete och hoppning. Det är inget jag rekommenderar er, utan jag tycker att alla ska rida med väst. Särskilt nybörjare. Men allt eftersom, ju mer säker man känner sig i sadeln så får man själv avgöra vad som känns bäst. Och för mig blir det såhär.

Sökord: köpa säkerhetsväst, säkerhetsväst test, ridväst, nybörjare ridning säkerhetsväst, outlyne säkerhetsväst, outlyne airowear, välja säkerhetsväst, säkerhet ridning, skyddsutrustning ridning

 

Annons

7 reaktioner till “Säkerhetsväst vid ridning

 1. Om du ändå vill använda säkerhetsväst så rekommenderar jag Dainese, otroligt bekväm och simpel! Provade en sån i affären en gång men då hade jag inte råd. Kändes som en andra hud 😀

  Gilla

  1. Okej! Vet inte hur de ser ut men kanske värt att prova. Men hur dyra är de? Jag höll på att svimma när jag köpte min redan 🙈

   Gilla

 2. Jag är såååå kass på att använda väst att jag borde skämmas. Men det är svårt att hitta en väst för någon som är lite kraftig och har E-kupa. Kompisarna får lixom inte plats i västen helt enkelt. Men jag har en som funkar ändå och jag borde använda den men jag tycker att den sabbar helga min ridning. Barnen däremot får inte rida en meter utan väst. Stenhård på det!!

  Gilla

  1. Kanske är inte din väst helt rätt för dig? Jag tycker du ska gå till en välsorterad ridbutik och be om hjälp. Nu finns det så otroligt många olika typer av västar så någon borde kunna passa! Min väst är till exempel extremt justerbar både upptill och nedtill så då borde man kunna skapa mer utrymme för brösten. Jag tycker inte att min väst är så illa att den sabbar min ridning, men jag tycker att jag får en bättre känsla utan. Bra att barnen måste ha väst, men mamma borde föregå med gott exempel 😉

   Gilla

 3. Intressant! Jag tycker inte det känns så stor skillnad på att rida med väst eller utan, jag gör ju både och. Men då har jag ju ridit hela mitt liv. Har likadan väst som du har, älskar den! Red med en fruktansvärd väst i många år innan det som jag knappt kunde andas i, den var som en planka. Men det fanns inga bättre då. Nu finns det ju till och med olika modeller för folk med större byst, lång rygg, kort rygg, smala, tjocka… you name it. Så det är ju mycket lättare nu än bara för 10 år sen att hitta en bra väst. 🙂 Hoppas du kommer framåt i dressyren nu utan väst, var och en får ju känna efter vad som funkar bäst! Det är otroligt viktigt för säkerheten att träna upp sin smidighet och balans till häst, och gör man det bäst utan väst så är det ju bara så! Lycka till! 🙂

  Gilla

 4. Annica Löfling 18 april, 2016 — 10:19

  Vilket bra och sakligt inlägg. Rider utan inomhus på lektioner, men annars alltid väst. Red dock extra med annan lärare i fredags på en relativt ny häst på skolan och det var liksom en annan ”energi” bland hästarna den lektionen. Yvigt och stampigt liksom. Då kände jag mig verkligen naken, och jag valde att avstå avslutande galoppen genom att gå in i mitten, för jag tyckte helt enkelt inte att jag hade nog med ”kontroll” eller kontakt med min häst. Det fick mig att tänka till ytterligare om detta med säkerhet.
  Ha en fin måndag! 🙂
  /Annica

  Gilla

 5. Bra! Tror du kommer utvecklas så mycket snabbare när du rider utan. Brukar rekommendera mina elever som vill utveckla sin sits att plocka bort säkerhetsvästen i dressyren. Man märker stor skillnad. Själv använder jag den bara när jag hoppar terränghinder på träningar 🙂

  Gilla

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close