Lektion nr 98

  

Det här kanske låter konstigt men när jag skulle börja skriva det här inlägget kom jag först inte ihåg någonting från måndagens lektion. Ingenting! Kanske beror det på magsjukan som slog till på tisdagkvällen och slog ut mig totalt resten av veckan, eller att jag under måndag och tisdag utöver intensivt jobb även tog hand om Andreas här hemma (som var magsjuk innan mig)… Hur som helst. Lite kommer jag ihåg nu.

Jag blev tilldelad Santina som inte är min favorit rent ridmässigt men jag gillar ju henne ändå, på ett mer.. personligt plan 🙂 Eftersom jag red i en för mig ny grupp, på ett snäpp högre nivå så kändes det skönt att få en häst som man känner till.

Eftersom nivån är högre, och instruktören en annan, så skiljde sig lektionen mycket från mina vanliga lördagslektioner. Tempot var superhögt!

Till exempel fick vi galoppera på en hel del redan tidigt under lektionen. Fokus, vad jag minns, var att minska och förstora volterna (vi var uppdelade i två grupper, en vid A och den andra vid C). När vi och hästarna var uppvärmda (eller som i mitt fall, helt flåsig…!) så gick vi över till en övning där vi skulle rida upp längs medellinjen från A mot X (ridhusets mitt). första halvan av denna del skulle vi fokusera på att ha en rak häst och när vi så kommit halvvägs mot X skulle vi böra tänka ”bogen in” och så småningom hamna i tre spår (annars går ju hästen i två spår, framhovarna efter varandra och bakhovarna efter varandra). Bogen in är alltså lightversionen av en öppna.

Vid X skulle vi sedan gå in i en 8-metersvolt åt samma håll som hästen var ställd (vi alternerade håll) och när man kom upp på mittlinjen igen rakställde vi hästen för att sedan ställa om och gå ut i det andra varvet. Förstår ni eller blir det bara snurrigt? Den här övningen gjorde vi i både skritt och trav.

Allt som allt en fartfylld men kul lektion. Jag tyckte att det gick okej för mig och Santina. Hon är ganska stel och springig men vi fick till en bra takt och känsla i traven stundtals där jag verkligen kunde sitta i sadeln vilket vi också fick beröm för. Dock blev hon bitig och springig andra stunder och då måste jag verkligen våga ge och ta tygeln och inte sitta och hålla tillbaka hela tiden.

Instruktören tyckte att jag hade utvecklat sedan sist han såg mig i alla fall, för ett par månader sedan, så det var kul att höra! Dock måste jag UPP MED BLICKEN vilket han sa flera gånger. Jag måste våga känna vad hästen gör, utan att titta. Och bara för att hästens huvud är ställt något nedåt åt höger så behöver inte mitt huvud också vara det 😉

 

 

2 reaktioner till “Lektion nr 98

  1. Hej! Kul att följa din blogg! Jag har återupptagit ridningen igen efter 20 års uppehåll. Så man är som nybörjare på nytt även om vissa saker sitter i kroppen. Nu när jag börjat rida igen vill jag helst rida jämt! 🙂 På min ridskola har de bara drop in ridning på morgonen och lunch vilket inte funkar med jobb för mig. Hur är det på din ridskola? Kan man hoppa in i grupper och rida extra om det finns plats? Det har jag inte hört att man gör där jag går men det kanske man kan! Jättebra blogg hur som helst 🙂

    Gilla

    1. Hej Frida! Vad kul att du har kommit tillbaka till ridningen, välkommen hem igen 😉 Ja, visst vill man rida precis hela tiden? Jag önskar att jag hade tid och råd att rida helst varje dag! Min ridskola har bara drop-in en gång i veckan på söndagar. Vi har möjligheten att helt enkelt prata ihop oss med andra ryttare och om någon är sjuk eller bortrest så kan man köpa den personens lektion helt enkelt. Tyvärr finns det inte så många grupper på låg nivå så det är lite skralt med utbudet. Jag måste bli bättre så jag kan ta del av fler sistaminutenavhopp helt enkelt! Stort lycka till med ridningen, uppdatera mig gärna om hur det går för dig!

      Gilla

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close