Utan att jag tänkte på det red jag min 50:e lektion igår. Det är helt galet vad tiden går snabbt! Veckorna flyger iväg och helgerna ska vi inte ens prata om. Jag måste kolla tillbaka i arkivet vilken dag jag red min allra första lektion på Bettan – då kommer ni få en årsresumé tror jag, skulle det vara kul?
Men nu till gårdagens två lektioner. Under första lektionen (nr 49 alltså) med min ordinarie grupp red jag Robinson igen. Han var väldigt stökig vid ryktning och sadling och försökte bitas och ha sig. Jag berättade det för ridläraren och sa igen att han verkligen förändrats (negativt) sedan i somras. De tror att det beror på att han sätter vinterpäls och blir känslig men jag vet inte… Vad tror ni?
Lektionen då – jo den fokuserade på sidförande hjälper och skänkelvikning. Vi började med att gå in och ut från fyrkantsspåret genom att använda ytterskänkel respektive innerskänkel. Desstom att hålla hästen innanför spåret när man väl var där genom att ”balansera” hästen med skänklarna. Ett exempel å hur det kan ha sett ut:
När alla fått grepp om det skulle vi lära oss att göra bakdelsvändningar – nej framdelsvändningar! Hästen skulle vända sig ett helt varv (360) genom att flytta bakbenen runt sig. Jag tycker att det borde kallas för bakdelsvändning men tydligen är detta en framdelsvändning. Förvirrande hästspråk än en gång! Oavsett namn så har jag knappt testat den övningen förut så det var kul att lära sig något nytt! Tricket var att bromsa in/samla upp från skritt, hålla ett jämnt tydligt stöd i båda tyglarna och sedan jobba på med den skänkel du vill att hästen ska flytta undan för. Första gången gick det inget vidare, jag hade för lite stöd i högertygeln vilket ledde till att Robinson böjde sig istället och gjorde en liten volt. Fel alltså. När jag fik rätt stöd i båda tyglarna gick det superbra, åt båda hållen.
Bilden ovan visar en framdelsvändning. Vi fortsatte hela varvet runt tills man är tillbaka i startpositionen. Alltså:
Jag vet inte om den här övningen har ett eget namn eller om det fortsatt är en framdelsvändning?
Jag vet inte heller exakt vad/när man kan ha användning för den här övningen annat än att den är bra gymnastik för hästen så klart och får hästen mer uppmärksam på ryttaren (vilket inte är fy skam för en övning!). Vi fick lära oss att hela tiden se till att hästen aktiverar frambenen (alltså trampar upp och ner med dem) för risken är att de blir stilla och skruvas runt, vilket är dåligt för deras kotor och leder. Så vi fick lära oss att tänka ”driva – bromsa/samla – flytta” – ett mantra som kan användas både i framdelsvändningen och i skänkelvikning.
Efter detta började vi trava och så skulle vi börja med en väg som jag tror hette förlängda hörnpasseringen eller hörnlinjen? Man red längs fyrkanten och vid A red man skänkelvikning till E och vid C till B.
Det gick riktigt bra för mig och Robban och vi fick flera positiva utlåtanden, jättekul! Jag tänkte verkligen på det här med armarna och tror att det såg bättre ut idag. Det kändes i alla fall som att jag inte föll fram på samma sätt som tidigare.
Tyvärr har jag inte en endaste bild att visa er. Efter detta ridpass fick jag rida med gruppen efter då jag hade en lektion att rida igen. Mer om den lektionen – nr 50 i ordningen kommer senare!
Gillar ni den här typen av inlägg som inkluderar lite mer info om övningarna, och skisser?