Ridhelgen, lektion 3 del 2

Äntligen en uppdatering, eller hur? 😉

För ett par helger sedan var jag på Wirsbo herrgård på en ridweekend. Fyra lektioner i högt tempo och på svår nivå blev det. Väldigt utmanande, och utmattande!

Den tredje lektionens början har jag redan skrivit om här.

Efter att vi värmt upp och övat trav-halt så gick vi över till mer mjukgörande rörelser. Jag fick börja med att ställa Gringo inåt och utåt i trav längs långsidan.

Därefter fick jag för första gången testa på att göra öppna. Här är det allra första försöket, och jag tycker det gick riktigt bra!

Öppna är en samlande och mjukgörande rörelse där hästen ska gå på tre spår och alltså inte korsa bakbenen som i en skänkelvikning. Inner bak och ytter fram ska gå på samma spår. På engelska heter det ”shoulder in” och det är ju betydligt mer beskrivande tycker jag. 

öppna sluta

Man brukar säga att öppna är som att gå in i en volt, men man fortsätter framåt istället. Och sluta är istället momentet då man går ut ur volten. Men det har jag inte testat än!

Öppna och sluta kallas gemensamt för ”skolor”. Varför vet jag inte, haha!

Efter att ha provat på öppna så blev det galopparbete och här var fokus för mig bara att hålla lagom bra fart och öva på att sitta ner i galoppen, samt att inte gena i hörnen (lättare sagt än gjort!). För att komma ut ordentligt i hörnen får man använda innerskänkeln (alltså den som är mot ridhuset trycker  hästen mot hörnet) och yttertygeln som leder lätt utåt. Det funkade faktiskt helt okej och jag tycker att Gringo lyssnade jättebra.

 

Väldigt mycket av den här lektionen handlade om att verkligen sitta korrekt och att hitta balansen, både i sig själv och i hästen för att kunna inverka och göra övningarna på rätt sätt. Jag tycker faktiskt att min sits ser ovanligt bra ut här. Mycket hänger också på att få ner tempot och inte stressa/springa sig igenom övningarna. Allt som allt, flera lärorika övningar som verkligen rekommenderas!

Som vanligt uppskattar jag verkligen ert kritiska öga – vad ska jag tänka på, vad kan jag göra annorlunda/förbättra? Kommentera gärna!

Annons

5 reaktioner till “Ridhelgen, lektion 3 del 2

 1. Traven ser mjuk och följsamt ut! En sak du kan tänka på är att försöka dra bak låret lite och kanske länga stigbyglarna lite så att du hittar den lodräta linjen lite mer (Anar att det kanske är en allroundsadel och tyvärr brukar dom ofta ”jobba emot” vår lodräta sits och förskjuta oss till en stolsits… ) och tänk på att du sitter på triangeln mellan sittbenen och skrevet så du inte hamnar på rumpan. ☺
  Öppnan var super! Speciellt för att vara första gången 😄

  Gilla

  1. Måste lägga till att din sits verkligen har blivit väldigt bra!

   Gilla

  2. Här är det faktiskt en dressyrsadel, så jag kan inte skylla i från mig på den i alla fall 😉 Jo, jag skulle nog kunna länga lädrena lite och se om det kan hjälpa, ska tänka på det framöver!

   Tack snälla!

   Gilla

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close