Lektion nr 52

SkärmklippI veckan hade jag skickat sms till ridläraren att jag gärna ville prova att rida en annan häst nu efter att ha ridit Robban ett gäng gånger. Hon hade dock inte läst sms:et så det blev Robinson ändå. Inget ont i det – han är en genomsnäll och duktig häst som gör precis vad man ber om varje gång.

Under lektionen övade vi halt-trav-halt (fokus på att göra halt med sitsen + ta lätt i yttertygeln). Sedan red vi lätt längs med fyrkanten, för att sedan gå in på förlängda hörnlinjen. Vi galopperade också en del. Avslutningsvis red vi tre stora serpentiner genom ridhuset (i trav).

Key take-outs för min del var:

– Ta in armbågarna mot kroppen – mina sticker liksom rakt ut som en grobian ungefär.
– Öva, öva, öva på att bromsa med sitsen.

Här kommer två klipp från gårdagen. Ni får jättegärna kommentera – vad ser okej ut, vad ser inte bra ut. Hur ska jag tänka/öva för att bli bättre? 

Själv tycker jag att jag har fått lite stabilare armar/händer men skänklarna far fortfarande fram och tillbaka i lättridningen. Är det för att jag har så långa läder tror ni (om man jämför med de andra ryttarna så är deras knän mycket mer böjda än mina)? Tycker ni att lädren är för långa eller är det något annat jag måste göra för att få skänklarna att ligga kvar?

Galoppen tycker jag ser finare ut än förut, men här åker händerna fram och tillbaka en hel del. Är det okej eller inte? Jag tycker också att jag ser ganska stel ut, hur mycket ska man ”följa med” egentligen?

12 reaktioner till “Lektion nr 52

 1. Tycker du är jätte duktig! Det första jag tänker på när du skriver att dina skänklar är ostabila är fötterna. Det ser ut som att dina fötter på filmerna pekar utåt, vilket gör att benen och knäna inte ligger emot hästen. Prova att vinkla dina fötter framåt, så mycket det går och lite mer ändå. Med detta menar jag inte att knäna ska klämma fast dig i sadeln utan att benen med ett mjukt stöd ska ligga emot hästen så att du lättare kan följa hästens takt. Men sen är det självklart olika lätt/svårt beroende på vad för häst man sitter på och hur mjuka gångarter den har.

  I skritt och galopp ska händerna röra sig med hästen eftersom hästen i båda gångarterna rör på sitt huvud. Medan händerna i traven ska vara så stilla som möjligt. Tänk på att dina armbågar ska vara längst med kroppen och att armbågarna ska vara mjuka och följsamma(inga raka armar) det kommer göra att du inte känner dig lika stel.

  Gilla

  1. Tack snälla, vad glad jag blir! Du har nog helt rätt, mina fötter pekar verkligen utåt. Tyvärr har jag supersvårt att ändra på det, jag går nämligen så (fult) också. Men jag ska försöka kämpa på med att ha tårna framåt och inte utåt nu när jag inser hur viktigt det är. Tack för alla tips!

   Gilla

 2. Vilken utveckling!!
  Jag har inte så mycket att tillägga egentligen då de andra redan sagt en hel del som jag också tänkte på när jag såg dig så jag skriver inget om det. Utan jag skriver, vad duktig du är!! Och det kommer från mitt hjärta!

  Gilla

  1. Åh tack Amanda! Det värmer att höra! Kram på dig ❤️

   Gilla

 3. Vilka fantastiska hästar! De ser verkligen ut att kunna sitt jobb, precis som det ska vara! Å nu saknar jag när jag höll lektioner, alla hästarna (och eleverna såklart) är ju ens kompisar! 🙂

  Jag tycker du jobbar på jättebra, lite stelt kanske men det finns de som är ännu stelare och har ridit i 10 år! Du sitter väldigt trevligt i lodrät sits och sträcker upp dig föredömligt! Så du har en jättefin grund redan att jobba vidare på tycker jag.

  Jag håller med om kommentaren ovan, ofta är det ju hopp/allroundsadlar på ridskolan (för övrigt hade jag själv bara en hoppsadel hela första året jag ägde Tell, så det kan man ha ändå även om man har egen häst!) och då får man kanske ha nåt hål kortare än annars, så skänkelläget ”passar sadeln” lite bättre och det inte blir så himla löst för benen. Du behöver ju inte ha hoppläder direkt, men prova kanske nåt hål kortare så du känner att du har en tyngd i stigbyglarna men du rider lätt med magen. Har man för långa läder blir det gärna att man står på tå och ”studsar upp” litegrann.

  Det som tar jättelång tid med ridning (och som man alltid tränar på) är ju att använda kroppsdelar ”separat” från övriga kroppen, som att ens kropp är av olika byggstenar! (Du hade läst Sally Swift va?) Till exempel att armarna är två lösa slangar som bara hänger längs kroppen oberoende av resten, och att de kan vara stilla fast du spänner magen, vilar lite mer på ett sittben, eller följer med med sitsen t ex. Det kan man även träna på när man springer eller går… gör nåt annat med armarna än resten av kroppen! Dans, eller annan koordinationsträning, styrke- och smidighetsträning är bra. Föreslå gärna för ridläraren att ni ska ha sitsträning nån gång när ni longeras och BARA tränar på sitsen. Alla ridskolor jag har jobbat på hade det för sina elever då och då, det är supernyttigt!

  Gilla

  1. Ja, hästarna på den här ridskolan är väldigt duktiga 🙂 Jag ska ta och korta lädren lite nästa gång och se om det hjälper. Det där med att öva på lösa kroppsdelar när man INTE rider var en bra idé! Jag har blivit longerad en gång bara, och det var supernyttigt. Jag tror dock att anledningen till att det inte görs på ridskolan är att vi är 10-12 st i gruppen, så det går liksom inte att få till riktigt.

   Gilla

 4. Tycker det faktiskt ser bra ut och det syns att du har utvecklats enormt! 🙂
  Som du säger kan det hjälpa att korta stiglädren ett hål eller två för att få en mer stilla skänkel, det är också rätt avgörande hur man har stigbygeln placerad på foten och hur mycket/lite man trampar ner hälen. Trampar man ner hälen för mycket så blir det ostabilt, trampar man ner för lite så kniper man istället med knäna och det är inte heller bra. Och har man stigbygeln för långt fram på tårna så blir skänkeln ostadig och likaså om man har den för mycket på mitten av foten.. Det är millimeter precision för att få till det rätt! 🙂

  I galoppen ska man följa med mycket och jag tycker du gör det alldeles utmärkt, det du kan tänka på där är att vara mjuk i armarna/armbågarna. Det är där det ser lite stelt ut, som om du har raka armar och då spänner du dig och det blir flängigt. Allt handlar om att vara avslappnad 🙂 så böj på armbågarna mer och slappna av i överkroppen så löser det sig nog!

  Gilla

  1. Tack Denise, vad kul att du ser lite skillnad! Ja du, det där med millimeterprecisionen är inte lätt. Jag behöver liksom någon som är där och petar och berättar vad jag ska förändra. Som när jag red för Nina, vilken otrolig skillnad. Därför är jag också så tacksam för alla er som kommenterar och tipsar, utan er skulle jag inte komma framåt. Ska försöka slappna av i armarna, du har rätt att de nog är alldeles för stela.

   Gilla

 5. Hej, hittade till din blogg av en slump…Va roligt att du hittat ridningen! jag är också vuxen nybörjare, har dock ridit sen 2010 så snart kan man väl inte komma undan med att kalla sig nybörjare längre 😉

  Nu ät ju knappast jag nån expert men ett bra tips som jag fått av min tränare är att tänka att man skjuter in en byrålåda med magen när man rider lätt. Då spänner man magen på ett bra sätt. Försök tänka att styrkan alltid ska sitta i magen, på så sätt kan du slappna av och bli mjuk i handen. Det är viktigt att aldrig bli fast och hålla balansen med handen.

  Vad gäller längden på dina läder så beror det lite på vad du har för sadel. Det är lite svårt att se på filmen, men är det en hopp eller allround så får inte lädren bli för långa för då får du svårt att få en bra sits. Ibland känns det som att alla tjatar om att man ska trampa ner hälen, men faktiskt så hänger mycket av sitsen på det. Lycka till!

  Gilla

  1. Vad kul med en till vuxen medryttare! Bloggar du? Det där med byrålådan, nu när jag försöker göra det så putar jag med magen, haha, det kan inte vara rätt? Det är allroundsadel de har på ridskolan, så jag kanske borde korta dem något då! Tack för tipsen! Kram

   Gilla

   1. Nej jag bloggar inte längre, har blivit lite dålig på att läsa bloggar också, jag fastnar mest på instagram istället. Men tycker det är kul ibland att läsa om oss lite mer ”vanliga” hästmänniskor. Det är jättekul att se alla fina proffs också, men ibland så känns det så långt ifrån sig själv.
    Jag började på ridskola och tanken var att jag bara skulle göra det, men det gick en termin och sen köpte jag egen häst och nu har det råkat bli tre hästar på nåt konstigt sätt 😉 Jag höll på med körning när jag var liten så jag hade hästvanan (även om den var grymt rostig 17 år senare), men ingen direkt ridvana, så det var som att börja från början i sadeln.

    Tänk att du ska suga tillbaka naveln bak mot ryggen, det är de inre musklerna som ska jobba, du ska inte bli stel i hela mellankroppen. På så sätt kan du slappna av i knäna och sätet. När du väl hittar det kommer du att känna det.

    Du har ju väldigt fin hållning så det där kommer ge sig med lite mer timmar i sadeln!

    Jag kommer komma tillbaka till din blogg, ser fram emot fler inlägg 🙂

    Gilla

   2. Wow! Tre hästar redan? Superhäftigt! Vad synd att du inte bloggar, men jag får följa dig på insta istället. Det är ju himla smidigt med bara bilder, bloggandet tar sådan tid… Jag önskar att jag hittade någon annan nybörjarblogg som man kunde känna igen sig i mer. Jag följer Daniel Bjärving men han har liksom köpt en häst nu, efter 15 gånger i sadeln eller nåt, och har ryttareliten runt sig så det är en häftig resa han gör – men så olik min. Ska försöka tänka på det där med navelsuget och hoppas att jag kommer lyckas hålla bloggen så intressant att du stannar 🙂 Kram!

    Gilla

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close