Min första barbackaridning

barbacka1

Minns ni när ni red barbacka första gången (om ni gjort det)? Jag minns det som igår! Eller förrgår. För det var då det skedde 😉

Vädret var lika härligt som förra helgen, strålande sol mot en blå himmel. Andreas följde med ut till stallet (två helger i rad, wow vilken kille!) och jag fixade med Leo utomhus. Vilken fröjd att få stå ute i solen och rykta istället för det mörka, fuktiga och kalla stallet!

Jag har ju varit sugen på att rida barbacka ett tag och nu när Andreas var med och vi ändå skulle ta en lugn promenad så kändes det som rätt tillfälle. Jag stod i sadelkammaren och funderade på om man skulle ha nåt schabrak eller nåt, men sen tänkte jag ”baracka är ju ändå barbacka” så de blev ingenting förutom träns. Jag satt upp – och ångrade mig på en gång! Fy sjutton så halt det var! Det kändes som att jag skulle halka av direkt, och då stod vi ju bara still! Men jag vågade såklart inte säga till Andreas att vi borde vända tillbaka och hämta stallet så jag bestämde mig för att våga skritta i alla fall, och skulle det inte gå fick jag väl hoppa av och gå bredvid helt enkelt. Inte mer med det.

Vi skrittade längs de fina ridvägarna. Leon är så rolig, han håller stenkoll på Andreas och vill absolut inte att han försvinner ur sikte. Då stannar han och spejar omkring sig tills han hittar honom igen! Efter en halvtimme hade jag mot alla odds faktiskt vant mig lite och det kändes inte riktigt lika obehagligt att rida barbacka. Vi bestämde oss då för att ta oss till volten så att jag kunde få prova på lite trav.

Och ja, vad ska man säga? Skräckblandad förtjusning! Jag är ju en riktig fegis och även om förnuftet säger att det inte är någon fara att åka av (Leon är världens snällaste, 147 hög och dessutom har jag både väst och hjälm) så är jag LIVRÄDD för det.

barbackagalopp barbackatrav barbacatrav2 barbackatrav3

Hur gick det då? Jo, jag flög ju både hit och dit kändes det! Jag skulle kanske inte ha ryktat så noga innan vi drog iväg 😉

Efter lite skumpig trav (se ovan) fick jag blodad tand och tänkte att jag måste ju testa galopp också! Och den lyckades Andreas fånga på film. Lägger upp den imorgon så får ni se!

barbackaklapp

Leon var så himla snäll och fick både klappar och morötter som tack för ännu en underbar dag tillsammans.

Vi avslutade med lite frihetsdressyr/ledarskapsövning då jag satt av och gick bredvid honom. Han går helt lös men måste följa och lyssna på mig. Vi lyckades både skritta, trava, galoppera och göra halt! Backa har han inte riktigt greppat än, men det kommer tror jag. Skam den som ger sig! Tyvärr hade inte Andreas kameran upp då, så det får bli en annan gång.

Jag säger det igen. Världens. Bästa. Häst! ❤

Annons

13 reaktioner till “Min första barbackaridning

 1. Duktig! Och så fin han är Leon. Vilken tur du hade som hittade honom. Vi red barbacka då och då på ridskolan när jag var barn och de gör de även i min dotters grupp nu (fast annan ridskola). Har däremot inte sett någon vuxengrupp göra det. Ponnysar är ju ofta lite rundare och bekvämare att sitta på…

  Gilla

  1. Tycker att det är mycket bra övningar som barnen får göra som man inte gör med vuxna nybörjare, tyvärr. Jo, kan tänka mig att en rund ponny hade varit lite bekvämare. Leon har en väldigt skumpig trav men han är i alla fall inte så hög, så man kan känna sig liiite lugnare.

   Gilla

 2. Tips, ha ett stigläder runt halsen så blir det 100 gånger lättare att hålla sig kvar, det hade jag första gången jag red barbacka på världens finaste ridskoleponny (eller aa ponnyhäst), Belle, blir som ett säkerhetsbälte heheh. Minns inte så mycket från första gången utom att jag älskade det när jag hade favoritponnyn, red stafetter eftersom det var sista gången innan jullovet och att jag blev väldigt hjulbent efteråt hahah. Sen om du tycker det blir halkigt, fäst ett schabrak med en ressorgjord, så blir det lite bättre fäste för sätet än en glansig rygg, inte helt barbacka då men näst intill (inte mycket mindre barbacka än att rida med täcke på vintern). Tycker det såg väldigt fint ut på bilderna, det är bara att övaövaöva så får man en toppenbalans och ofta ett bra band med hästen eftersom man förlitar sin balans på hästen istället för sadeln 🙂 oj jisses vad långt detta blev heheh jaja

  Gilla

  1. Tack Linnea! Stiglädersidén är jättebra! Och ett schabrak hade inte skadat. Samtidigt gillade jag i och för sig att man verkligen inte har något emellan, som du säger så bygger man ett starkare band med hästen. Fy för att rida stafetter barbacka, haha! Då hade jag definitivt fallit av!

   Gilla

   1. Det bra med att ramla av barbacka är ju att det ofta blir ett bra fall när man inte kan fastna i saker ^^ dock var det ju på p1 nivå då (ponny nivå 1) så var ju anpassat efter gruppen så var ganska lätta grenar vaf jag minns det 🙂 dock rider jag inte på ridskolan längre så min medryttarhäst rider jag bara barbacka på i skogen och hoppar lite bäckar o så. Stafetter är dock väldigt bra övning då det är mycket lydnadsövningar som att göra halt från trav, stå still vid en viss punkt ett visst antal sekunder osv. Dock var stafetterna på ridlägren jag varit på lite jobbigare. Skulle ju bl.a. trava i damsadel så snabbt som möjligt, trava slalom barbacka i damsadel o lite sånt 🙂 sen minns jag att jag red en ponny som heter Arabella en gång på en stafett och efteråt så skulle vi köra hela havet stormar (var ju barbacka hela tiden) men jag fick hoppa av pga att hon hade så oskön rygg att jag hade jätteont i svanskotan :S

    Gilla

   2. Oj, det måste vara supersvårt att rida barbacka i damsadel! Eller?

    Gilla

   3. Faktiskt inte. Man låser benet över manken så sitter man ganska stadigt. Självklart är det inte helt lätt men supersvårt är det inte om man har en lugn häst 🙂

    Gilla

 3. Vilken härlig kompis du verkar ha hittat i Leon! 😊 Jag minns tyvärr inte första gången jag red barbacka, men jag minns att vi fick göra det på ridskolan ibland när jag var liten! Och så red vi ju ofta barbacka på min kompis ponny, två personer samtidigt! I galopp! Ingen ville sitta längst fram för man blev framknuffad på manken av den andra minns jag.. 😂 Undrar om ridskolor fortfarande har barbacka på schemat för eleverna? För barn iallafall? Vuxna tror jag inte är så vanligt.. I så fall om man har sitsträning nån gång och blir longerad med voltigegjord? Då har man ju iallafall två rejäla handtag att hålla sig i. Vad modig du är som vågade trava och galoppera, kan tänka mig att det känns lite halt första gången barbacka!

  Gilla

  1. TVÅ PERSONER??!! Haha, det är way over my leage! Jag var hälften livrädd hälften jätteglad i lördags. Men det var svårt alltså! Jag visste inte riktigt var eller hur jag skulle sitta och jag hade inget att hålla i mig i. Det framgår kanske inte så bra på bilderna men Leon har knappt någon man så det fanns liksom inget att ta tag i och jag var livrädd för att dra o tyglarna!

   Låter väldigt lärorikt att bli longerad, det skulle jag vilja testa!

   Rider du någonsin barbacka numer?

   Gilla

   1. Jajamän! Jag rider gärna barbacka ute i skogen, på vintern är det jättemysigt. Ibland får jag för mig att hoppa barbacka. Det är jättekul! Och väldigt bra för balansen! 😁 Men jag har en kvick pålle som kan ha lite tricks för sig även med sadel, så ibland går jag med honom först och hoppar upp efter ett tag om han verkar ha en lugn dag. Eller så sätter jag ett stigläder som en ”halsrem” att hålla mig i.

    Gilla

   2. Vad smart med ett stigläder som halsrem! Det är ju en superbra idé! Men hoppa barbacka? Wow!

    Gilla

   3. Träna dig på att rida lätt barbacka nästa gång! Kan man det + galoppera barbacka så kan man hoppa också. Iallafall om man börjar med ett litet hinder och en snäll häst! 😊

    Gilla

   4. Tänkte inte ens tanken på att rida lätt! Jag tänker att man måste klämma åt med knäna då och att det blir obekvämt för hästen? Men jag kan ha helt fel!

    Gilla

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close